- Bio uprawy gromadzą CO2 w glebie za pośrednictwem grzybów symbiotycznych, mikoryzowych. Grzyby wymieniając się z rośliną - sole mineralne za cukry (węgiel), zatrzymują go w sobie. Bez grzybów w glebie CO2 uwalnia się do atmosfery. W rolnictwie na ogromną skalę są one kasowane poprzez środki przeciwgrzybowe czyli fungicydy, ale też toksyczne dla nich herbicydy, insektycydy i nawozy sztuczne np. powszechnie stosowana saletra. Bio uprawy tworzą środowisko dla rozwoju grzybów symbiotycznych. Im jest ich więcej - tym więcej węgla z powrotem w glebie.
- Bio uprawy nie trują wody i nie zanieczyszczają gleby (po prostu nie używa się szkodliwych dla środowiska sztucznych nawozów i chemicznych środków)
- Wspierają bioróżnorodność, tworząc dobre warunki dla: rozwoju pożytecznych mikroorganizmów (bakterii i grzybów), wszelkich robaczków, które spulchniają, tworzą glebę, dla roślin, ziół ... dla rozwoju wszelkiego życia.
- Żywność pochodząca z upraw ekologicznych posiada więcej zawartości odżywczych niż produkty z upraw przemysłowych, wspiera zdrowie.