Jednym z ziół licznie występujących na naszych plantacjach jest Jasnota purpurowa. - Co może o tym świadczyć? Mamy bardzo żyzną glebę!!!
Tak jak wszystkie inne zioła jest pokarmem i lekarstwem dla naszych malin i porzeczek.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE: Jasnota purpurowa jest bogata w żelazo, witaminy i błonnik. W lecznictwie są wykorzystywane głównie kwiaty. Suszy się je w temperaturze nie przekraczającej 30`C. Można też dodawać je do sałatek, przyrządzać napar oraz nalewki. Kwiaty jasnoty zmniejszają obfite i długotrwałe krwawienia miesiączkowe, czyszczą krew usuwając z organizmu szkodliwe produkty metabolizmu, łagodzą stany zapalne śluzówek górnych dróg oddechowych. Roślina działa przede wszystkim na układ trawienny. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, żółci oraz soku trzustkowego, a także działa ochronnie na wątrobę wspomagając jej pracę. Zapobiega niestrawności i nadkwasocie, a także podnosi kwasowość soku żołądkowego, poprawiając tym samym trawienie białek. Jasnota hamuje rozwój bakterii i grzybów, działając bakteriobójczo i bakteriostatycznie, dzięki czemu może być z powodzeniem stosowana przy zatruciach pokarmowych. Z suszonych lub świeżych liści przyrządza się napar, który działa łagodnie przeczyszczająco (zalać wrzątkiem i parzyć 10min). Napar ze świeżych liści może być stosowany jako kompres lub okład łagodzący otarcia skóry oraz drobne zranienia. Łagodzi bóle głowy!!!, zwłaszcza te napięciowe oraz bóle pleców. Obniża także ciśnienie krwi i wykazuje działanie uspokajające.